Перехід на нове покоління СЕП разом із CS

07 кві 2023

[Перехід на нове покоління СЕП разом із CS]

1 квітня 2023 року відбувся повний перехід банківського сектору України на систему електронних платежів нового покоління – СЕП-4.0. СЕП-4.0 повністю відповідає вимогам міжнародного стандарту ISO 20022, працює у цілодобовому режимі 24/7 та є стандартом ЄС для здійснення фінансових послуг. Водночас компанія CS, як провідний постачальник автоматизованих банківських рішень, стала безпосереднім учасником цієї події. Так, з червня 2021 року – ми готувалися, вели постійну комунікацію з банками та НБУ, тестували та відповідно розвивали АБС Б2. У 2022 році наша команда реалізувала функціональність щодо обміну повідомленнями через СЕП-4.0 у новому веб-інтерфейсі АБС Б2 – B2ng, а також удосконалила захист системи, що базується на використанні підписів формату CAdES-BES і CAdES-X Long. 

Для впровадження та успішного старту СЕП-4.0 було виконано великий обсяг робіт, зокрема:

  • перероблено функціональність і формати обміну інформацією з ЦОСЕП; 
  • адаптовано win32-інтерфейс для роботи з XML-повідомленнями;
  • відповідно до вимог ISO 20022 у веб- та win32-інтерфейсах було створено ряд нових форм і операцій, внесено зміни у всі форми та операції розділу НБУ/СЕП;
  • відповідно до вимог Постанови НБУ № 163 було розроблено друковані форми платіжних інструкцій;
  • реалізовано автоматичний процес онлайн-інтеграції із ЦОСЕП на основі  Java-застосунку (worker), здатного налаштовуватися та масштабуватися залежно від обсягів оброблюваної інформації.

Актуальна інформація про доробки щодо обміну даними через СЕП-4.0 регулярно надається нашим клієнтам у вигляді анонсів, які компанія CS розповсюджує серед банків у публічній заявці в системі БТТ. А на сайті компанії ми розміщували консолідований матеріал про поточний стан робіт за проєктом. 

Також нашою компанією було організовано понад 11 тематичних заходів в online- та offline-форматах із залученням представників Національного банку України.

6 квітня 2023 року ми провели невеличке опитування серед банків щодо впровадження СЕП-4.0 у промисловий режим. А саме, нас цікавила наявність труднощів під час переходу, невирішених питань та оцінка підтримки, що надавалася нашою компанією. Результати наведено в інфографіці.

 

“Щиро вдячні нашим клієнтам за спільну роботу та ефективну взаємодію в реалізації та впровадженні СЕП-4.0. Завдяки вашим пропозиціям з удосконалення процесів реалізації системи й активній участі в її тестуванні ми отримали систему, що забезпечила нам перехід на нове покоління СЕП. Сподіваємось, що це стане поштовхом для розвитку бізнесу в Україні та відкриє нові горизонти”, – Роман Маєвський, керівник проєкту, компанія CS.

Підпишіться на розсилку