Осінь-2020: нова функціональність – кредит із компенсацією

03 вер 2020

[Осінь-2020: нова функціональність – кредит із компенсацією]

Восени цього року компанія CS планує випуск нового продукту – «Кредит 5_7_9 %». Рішення автоматизує процес нарахування компенсацій, пов'язаних із виплатою процентів за кредитом і передбачених пільговою державною програмою кредитування «Доступні кредити 5-7-9 %» для фізичних осіб – підприємців (далі – Програма).

Щодо програми

Програма «Доступні кредити 5-7-9%» діє в рамках Програм Фонду розвитку підприємництва України (далі – Фонд) та на підставі Постанови КМУ від 24.01.2020 р. № 28 «Про затвердження Порядку подання фінансової державної підтримки суб'єктам мікропідприємництва і малого підприємництва».

Процентні ставки

Клієнт – учасник програми «Доступні кредити 5-7-9 %» Фонду розвитку підприємництва – виплачує проценти, нараховані лише за фіксованою частиною процентної ставки за кредитом (компенсаційна ставка). За умовами Програми – це 5 або 7 або 9 % основної (базової) ставки залежно від виду підприємницької діяльності та кількості робочих місць, які клієнт забезпечує як роботодавець.

Базова ставка відповідає індексу UIRD на 3 місяці плюс маржа. При цьому розмір ставки не може перевищувати значення індексу UIRD на 12 місяців, помножене на 1,2 (1,35), і не може бути більше 30 % річних.

Різницю між сумами процентів за основною (базовою) і компенсаційною ставкою виплачує (компенсує) держава в особі Фонду з ескроу-рахунку, відкритого в Банку.

Масштаб змін істотний, але візуально практично не помітний

Продукт «Кредит 5_7_9 %» реалізується в рамках підсистеми «Кредити+» для типів угод «Кредитна лінія», «Комерційний кредит», «Кредит фізичної особи», «Розстрочка». Можливість ведення кредитів з компенсацією визначається налаштуваннями – передбачається ввімкнення відповідного режиму.

Упровадження нової функціональності вимагало вирішення ряду серйозних і трудомістких завдань. При цьому ми намагалися, щоб під час ведення компенсаційного кредиту для користувача АБС Б2 мало що змінилося візуально, – Олег Вязьмітінов, директор компанії CS.

Що зміниться:

  • Вводиться нова ставка для розрахунку процентів з урахуванням компенсації. Проценти, сума яких сплачується клієнтом, і компенсаційна ставка для їх нарахування відображатимуться в графіку нарахування.
  • Додаються відповідні поля в графіку погашення процентів.
  • Додаються нові пріоритети погашення для нарахованих і прострочених процентів.
  • Додаються нові операції з винесення та погашення процентів (з урахуванням нарахованих клієнтських та неклієнтських процентів).

Механізми нарахування процентів, побудова графіків КГ/ЕПС/IRC залишаються без змін. Крім того, не змінюється інтерфейс відображення очікуваних документів угоди, інтерфейс графіка погашення процентів (платежі з погашення процентів, як і раніше, очікуються в загальній сумі).

Після впровадження нової функціональності нарахування та погашення процентів за базовою і компенсаційної ставкою, а також відшкодування коштів з ескроу-рахунку відображатимуться в банківській звітності.

Отримати більш детальну інформацію щодо продукту «Кредит 5_7_9 %» та умов його придбання ви можете в клієнтському відділі компанії CS: [email protected]

 

Підпишіться на розсилку