Компанія CS запровадила комплекс підсистем для управлінської звітності в ФІДОБАНКу

04 чер 2013

fidologo

У ФІДОБАНКу впроваджений в промислову експлуатацію комплекс підсистем: «Управлінський облік (ISMA)» та «Розрахунок трансфертних доходів / витрат на основі балансу трансфертних ресурсів (BTR)».

Компанія CS реалізувала проект автоматизації формування управлінської звітності в ФІДОБАНКу, метою якого є оперативна підготовка даних, необхідних для прийняття управлінських рішень. Комплекс дозволяє підвищити ефективність роботи і дохідність продуктів банку.

Аналіз бізнесу банку, оцінка прибутковості і прогноз розвитку, в тому числі і окремих фінансових інструментів і продуктів - необхідна умова для прийняття банком рішень, пов'язаних з проведенням банківських і господарських операцій. В умовах стрімкого розвитку банківської системи обсяги операцій постійно збільшуються. При цьому визначити рівень прибутковості або збитковості конкретного продукту за традиційною бухгалтерською звітністю не є можливим. Така ситуація створює потребу в автоматизації вилучення інформації, необхідної для прийняття управлінських рішень.

Протягом останніх років деякі українські банки почали впроваджувати моделі, що дозволяють комплексно підійти до завдання побудови системи оцінки прибутковості підрозділів, продуктів, клієнтів і бюджетування, заснованого на всебічному аналізі.

Впровадження комплексу підсистем для управлінської звітності дозволило ФІДОБАНКу підвищити оперативність підготовки інформації про прямі й трансфертні доходи та витрати в розрізі центрів фінансової відповідальності, продуктів, клієнтських сегментів, клієнтів, фінансових інструментів, пристроїв обслуговування БПК.

У рамках проекту реалізовані якісно нові алгоритми управління звітністю: для розрахунку трансфертних результатів застосований ряд нових алгоритмів автоматизованої ідентифікації трансфертних ресурсів; для розподілу прямих доходів / витрат створені інтерфейси обміну управлінською інформацією зі стороннім ПЗ - системою обліку БПК "TransMaster" та програмою обліку зарплати і кадрів "Profix Suite".

Юрій Юрченко, керівник проекту

«Вдале впровадження стало можливим завдяки добре налагодженій взаємодії співробітників Компанії CS і фахівців фінансового департаменту банку, що є основним споживачем звітної інформації впроваджених підсистем».

Підсистема управлінського облікуISMA - Internal Subsystem Managerial Accounting


Підсистема призначена для отримання інформації про доходи, прямих і непрямих витратах у розрізі аспектів (структурних підрозділів банку, центрів відповідальності, клієнтів) за певний період. При підготовці даних використовується метод прямого розподілу доходів і витрат та послідовний покроковий метод аллокації непрямих витрат. Для детального аналізу доходів / витрат існує можливість формування звітності управлінського обліку (у вигляді таблиць Microsoft Excel).

Підсистема розрахунку трансфертних доходів / витрат на основі балансу трансфертних ресурсів BTR - Balance of Transfer Resources
Підсистема призначена для автоматичного розрахунку трансфертних доходів і витрат за кожним аналітичним рахунком - трансфертного ресурсу - в розрізі аспектів (структурних підрозділів банку, центрів відповідальності, продуктів, клієнтів, менеджерів).

Підсистема являє собою трансакціону модель, яка розраховує трансфертні доходи / витрати з використанням даних щоденного управлінського балансу і поточних налаштувань підсистеми. При цьому підсистема на підставі фінансових і математичних алгоритмів автоматично розпізнає події, що відбуваються з ресурсними рахунками (прострочення, пролонгація, виникнення коригувальних проведень) і коректно відображає ці зміни в трансфертних розрахунках. Для детального аналізу результатів роботи підсистеми існує можливість формування звітності (у вигляді таблиць Microsoft Excel).

Про ПУАТ «ФІДОБАНК»

ПУАТ «ФІДОБАНК» заснований у жовтні 1991 року (до 2004 року банк «Ажіо», потім СЕБ Банк). Після того, як у червні 2012 року СЕБ Банк викупила група компаній, власником яких є Олександр Адаріч, банк змінив назву на ФІДОБАНК. У грудні цими ж компаніями був придбаний Ерсте Банк, який в 2013 році буде приєднано до ФІДОБАНКу. ФІДОБАНК надає весь спектр банківських послуг для фізичних та юридичних осіб. На 01.04.2013 р. його регулятивний капітал склав 1,063 млрд грн, активи - 5565900000 грн, кошти суб'єктів господарювання - 1795600000 грн, фізосіб - 708900000 грн, кредитний портфель - 1621200000 грн, фінансовий результат - 8,15 млн грн. Банк має 51 відділення, в яких обслуговуються 759 корпоративних клієнтів, більш 98600 роздрібних клієнтів і 22,7 тисячі МСБ.

Підпишіться на розсилку