CS виступила технологічним партнером у програмі трансформації IT-ландшафту Moldindconbank

20 жов 2023

[CS виступила технологічним партнером у програмі трансформації IT-ландшафту Moldindconbank]

Компанія CS виступила технологічним партнером у першому етапі масштабної програми трансформації Moldindconbank – одного з найбільших та системно важливих банків, лідера на ринку банківських карток Республіки Молдови. У межах модернізації ІТ-ландшафту було виконано міграцію на автоматизовану банківську систему Б2 та впроваджено комплекс програмних продуктів.

ЗАВДАННЯ

Moldindconbank: курс трансформації

У 2021 році Moldindconbank (Республіка Молдова) запустив масштабну програму трансформації – MICB4YOU. Програма була частиною стратегії банку з інвестування у цифрові технології та відкритості для інновацій. Трансформація передбачала оптимізацію операційної моделі, а також трансформацію IT-ландшафту для підвищення продуктивності, ефективності та відповідності найкращим міжнародним банківським практикам.

Банк провів тендер на визначення постачальника нової автоматизованої банківської системи (далі – АБС) з метою:

  • спрощення архітектури та скорочення кількості інформаційних систем;
  • приведення рішень для автоматизації банківської діяльності до сучасних стандартів;
  • проведення реінжинірингу бізнес-процесів;
  • оптимізація витрат на розвиток та підтримку АБС банку.

За результатами проведеного тендеру постачальником автоматизованої банківської системи та інших технологічних рішень було обрано CS.

РІШЕННЯ

Команди CS та Moldindconbank розробили план модернізації IT-ландшафту банку, де основним завданням стала міграція на автоматизовану банківську систему Б2 з веб-інтерфейсом B2ng.

Важливими елементами проєкту стали інтеграція АБС Б2 із зовнішніми системами, зокрема з картковою системою, інтеграція з різними державними цифровими рішеннями, а також запровадження комплексу рішень CS, до якого увійшли корпоративне сховище даних та рішення для кредитування клієнтів – фізичних осіб.

У межах реалізації проєкту ми використовували спеціалізовану банківську систему для реєстрації інцидентів, гарантуючи прозорість і оперативність у вирішенні питань, що виникали.

Наша команда використовувала чіткі стандарти обслуговування (SLA) для інцидентів у рамках даного проєкту. Це забезпечило як своєчасне реагування, так і підтримку високого рівня якості реалізації проєкту.

У запуску рішень в експлуатацію брала участь команда експертів CS в режимі онсайт, а також віддалено. До неї увійшли аналітики та розробники найвищого рівня – CEO та архітектор системи, що дозволило оперативно реагувати на проблеми, що виникали. З дня міграції та у наступні 10 днів проводився цілодобовий моніторинг роботи системи командами DBA&DevOPS.

Для надання допомоги в управлінні проєктом банк залучив компанію KPMG.

Проєкт трансформації IT-ландшафту Moldindconbank від передпроєкту до запуску рішень в експлуатацію було реалізовано за 26 місяців.

РЕЗУЛЬТАТИ ПРОЄКТУ

Перехід Moldindconbank на АБС Б2 супроводжувався суттєвими змінами в конфігурації його IT-ландшафту та бізнес-процесів:

  • На АБС Б2 в активний режим з карткової системи було перенесено фактично всі бек-офісні операції за картковим напрямком: емісія (картковий бек-офіс), логістика, оброблення заробітної плати, карткові кредити, еквайринг.
  • Через консолідацію мережі філій банк перейшов на єдиний баланс в АБС Б2 – єдиний фінансовий інститут.
  • Регуляторна звітність формується в АБС Б2. Станом на зараз реалізовано понад 140 автоматизованих звітних файлів для подання регуляторам, а також до Фонду гарантування вкладів, Бюро статистики та ін.
  • Упровадження підсистеми АБС Б2 "Фінансовий моніторинг" супроводжувалося:
    • використанням бальної системи розрахунку рівня ризику з можливістю автоматичного онлайн-розрахунку;
    • автоматизацією всіх звітних файлів відповідно до нової Постанови від 15.08.2023 №314-317 (8820-8823);
    • розробкою гнучкого механізму налаштування сценаріїв відбору документів онлайн та офлайн, а також створенням консолідованої форми для роботи аналітиків банку з даними кейсами;
    • інтеграцією із зовнішньою системою перевірок за списками санкцій.
  • Використання інтеграційного рішення CFRONT для кредитування фізичних осіб.
  • Упровадження авторизаційного модуля iB2 для онлайн-інтеграції АБС та процесингового центру.
  • Використання корпоративного сховища даних CS::BM.
  • Консолідація в АБС Б2 інформації із різних джерел (депозити, картки, заборгованості клієнтів, які не враховувалися на балансі банку та ін.).
  • Заміна низки локальних інтеграційних рішень.
  • Впровадження елементів системи управлінського обліку ISMA.

Також наша компанія розробила інтерфейси для ефективної роботи Moldindconbank із системами державних органів Республіки Молдови:

  • Автоматизована система міжбанківських платежів Національного банку МолдовиАСМП НБМ для швидкого та безпечного обміну платежами.
  • Mpay – урядова система електронних платежів, що забезпечує безпечне приймання та оброблення платежів від CNAS за пільгами Національної каси соціального страхування в режимі файлового обміну з реєстрацією зарахування за кожним записом або про відмову у зарахуванні платежу в разі виникнення помилки (арешт, блокування рахунку або будь-які інші причини).
  • Державна податкова служба Республіки Молдови (ДПС). Інтерфейс із податковою службою Республіки Молдови реалізовано через загальнодержавну систему SIA CCDE. Онлайн-інтерфейс працює цілодобово за протоколом SOAP. За час дослідно-промислової експлуатації щоденна кількість оброблюваних документів становить у середньому понад 330 вхідних файлів та 3100 вихідних файлів.
  • Державна база даних клієнтів (M-Connect). Онлайн-інтерфейс дозволяє отримувати дані про клієнтів – фізичних осіб. Безпечне використання цього інтерфейсу полегшує та прискорює заведення клієнтів у системі, а також дозволяє перевірити актуальність документів.

Програмні продукти CS в IT-ландшафті Moldindconbank

Володимир Олефір, PM проєкту, CS:

“Проєкт у Moldindconbank багато в чому унікальний. Почнемо з того, що це найбільший банк за історію роботи нашої компанії – 70 відділень, 88 агентств та 262 банкомати, де АБС Б2 було упроваджено в режимі одномоментного переходу. Також це перший банк у Республіці Молдові, який використовує АБС Б2 для формування регуляторної звітності.

Додатковим викликом проєкту було рішення виконати перехід на єдиний баланс у новій АБС і картковій системі. А також перенесення всіх бек-офісних операцій по картковим операціям до нової АБС. 

Перехід банку на АБС Б2 здійснено максимально гладко і без суттєвих проблем: нами не було помічено затримок під час виконання внутрішньобанківських платежів чи транзакцій за картковими рахунками. Реконсиляція залишків за картковими рахунками відображає незначну кількість розбіжностей на день за наявними обсягами понад 1 млн карткових рахунків. Мoldindconbank проводить виплати пенсій та інших соціальних платежів населенню в перший робочий день місяця, а це сотні тисяч транзакцій. Незважаючи на суттєві зміни в IT-архітектурі банку, обов'язкові соціальні виплати було здійснено у повному обсязі до кінця першого робочого дня на новій АБС.

Попереду багато завдань: від вирішення поточних питань до імплементації програмних продуктів у межах другого етапу програми трансформації.

Ми вдячні Moldindconbank та його команді за незгасну віру в успіх, прогресивний підхід та активну участь у реалізації проєкту. Результат цього проєкту – чудовий наочний приклад командної професійної роботи всіх учасників.

Звичайно ж, варто відзначити менеджмент банку, який на найвищому рівні брав активну участь у вирішенні ключових питань проєкту, особливо на його останніх стадіях – УАТ та попереднього приймання. Рішення про старт Правлінням банку приймалося виважено, з урахуванням існуючих ризиків та шляхів їхньої мінімізації.”

 

Михайло Йову, Заступник голови Правління, Moldindconbank

“З великою радістю ми хочемо відзначити успішний запуск нової АБС у співпраці з нашим партнером та за підтримки KPMG Advisory. Цей проєкт є важливою подією в історії нашого Банку. Виконавши одномоментний перехід на нову АБС, ми встановили стандарт ефективності та впровадження інновацій у банківській індустрії.

Незважаючи на значні досягнення цього проєкту, ми зосереджені на вирішенні поточних завдань, усуненні будь-яких недоліків та впровадженні нових програмних продуктів у наступній фазі програми трансформації. Я висловлюю глибоку подяку компанії CS та її команді, команді KPMG та нашому персоналу за їхню незмінну віру в успіх цього проєкту, інноваційний підхід та активну участь у його реалізації.

Ми з нетерпінням чекаємо на продовження співпраці в реалізації наступної фази проєкту.”

Підпишіться на розсилку