Компанія CS автоматизувала роботу бек-офісу казначейства у Райффайзен Банку

23 гру 2022

[Компанія CS автоматизувала роботу бек-офісу казначейства у Райффайзен Банку]

Нещодавно компанія CS реалізувала проєкт з упровадження модуля обліку цінних паперів у Райффайзен Банку.

Плани Райффайзен Банку щодо збільшення операцій із цінними паперами (ЦП) стали підґрунтям для вдосконалення процесу їх обліку.

Раніше облік угод здійснювався у фронт-офісній системі TrustDealSecurities, що забезпечувало виконання казначейських операцій із моменту укладення угод до їхнього передавання до бек-офісної системи банку, а бухгалтерській облік здійснювався в ручному режимі.

Для зменшення впливу людського фактору та забезпечення автоматизації супроводу операцій із цінними паперами бек-офіс казначейства банку ініціював проєкт інтеграції фронт-офісної системи TrustDealSecurities із модулем АБС Б2 – «Цінні Папери».

Модуль «Цінні папери» розроблено для активного залучення інвесторів і роботи на фондовому ринку. Серед його функціональних можливостей, які використовує банк, можна виділити:

  • автоматичне заведення в підсистемі АБС Б2 «Цінні папери» угод щодо цінних паперів; купівля/продаж цінних паперів; пакети ЦП у портфелі банку на підставі даних, зазначених дилером у системі TrustDealSecurities;
  • автоматичне створення документів щодо обліку та оплати за ЦП;
  • автоматичний розрахунок ЕСВ та побудова графіка амортизації;
  • ведення портфеля цінних паперів;
  • автоматичне нарахування процентів, амортизація дисконту/премії, переоцінення ЦП, погашення купонів/дивідендів;
  • автоматизація обліку резервів із урахуванням коригуючих проводок;
  • реконсиляція фронт-офісної системи TrustDealSecurities та модуля АБС Б2 «Цінні папери» за допомогою online-контролю помилок і реконсиляційних звітів за угодами купівлі/продажу ЦП та пакетів ЦП;
  • автоматичне формування звітності регулятора на підставі даних, що містяться в угодах модуля ЦП.

Як результат, угоди за цінними паперами заводяться у фронт-офісній системі TrustDealSecurities, автоматично потрапляють до бек-офісу, де здійснюється їх облік: автоматичне формування документів щодо обліку ЦП, автоматизована реконсиляція фронт- і бек-офісних систем і формування звітності для регулятора.

Володимир Лапа, директор київського представництва CS:

«Попри всі труднощі сьогодення, банківський бізнес продовжує розвиватись. Нещодавно ми успішно реалізували проєкт у Райффайзен Банку, метою якого була автоматизація роботи працівників бек-офісу казначейства за операціями з цінними паперами. Реалізація проєкту дозволила банку мінімізувати операційні ризики ручного вводу, полегшити роботу з цінними паперами та збільшити пропускну спроможність бек-офісу».

 

Тетяна Гринь, начальник управління бек-офісу, Райффайзен Банк:

«Метою проєкту впровадження модуля цінних паперів у Райфайзен Банку було збільшення пропускної спроможності бек-офісу в 10 разів без найму персоналу – заявлені цілі проєкту були досягнуті.
Із цікавого, що було зроблено за проєктом, окрім впровадження модуля «Цінні папери»:

  • Iнтеграцію з TrustDealSecurities було здійснено не за допомогою DB-link, а із застосуванням Kafka – відповідно до вимог банку.
  • Разом із модулем «Цінні папери» було впроваджено подовжений електронний підпис із міткою часу згідно із стандартом CAdES-X Long.
  • Банк здійснив міграцію портфеля «Цінних паперів» з однієї операційної системи до іншої протягом вихідних.

Дуже дякуємо компанії CS за якісну взаємодію у процесі впровадження:

  • керівнику київського офісу – Володимиру Лапі – за швидкий запуск проєкту та клієнтоорієнтований менеджмент;
  • аналітику Катерині Сластіковій – за якісну аналітику і тестування та за те, що навчила бек-офіс працювати у модулі «Цінні папери» АБС Б2 та поріднилася з командою Райфу;
  • розробникам – Олександру Морозову, Ігорю Луньову – та усім іншим членам великої команди CS, що приймали участь у проєкті».

Підпишіться на розсилку