Прогнозний розрахунок резервів - ефективний інструмент фінансового аналізу

13 тра 2014

[Прогнозний розрахунок резервів - ефективний інструмент фінансового аналізу]

Прогнозний розрахунок резервів під активні банківські операції є важливим інструментом фінансового аналізу та управління ризиками. Завдяки можливості співставлення прогнозних показників з фактичним розрахунком співробітники банку можуть не тільки оцінювати ефективність резервування за різних умов, але і коригувати плани по резервах.

Концепція прогнозного розрахунку резервів реалізована відповідно до вимог НБУ - Постанови № 23 з урахуванням подальших змін. При цьому прогнозний розрахунок резервів не пов'язаний з фактичним, що забезпечує можливість гнучкого аналізу показників обох видів розрахунку.

У рамках проекту розроблені наступні стадії прогнозного розрахунку резервів:
- прогнозний розрахунок сум та кількості днів прострочення
- прогнозний розрахунок залишків по тілу, відсоткам, комісіях, дисконту / премії
- прогнозний розрахунок групової основи
- визначення стану обслуговування боргу за кредитом і за позичальником
- прогнозний розрахунок категорії якості за окремою кредитною операцією на підставі класу позичальника та стану обслуговування боргу
- прогнозний розрахунок показника ризику на підставі категорії якості і середнього значення додаткових факторів за кредитами юридичних осіб і на підставі категорії якості та балів за кредитами фізичних осіб
- прогнозний розрахунок резерву

Новий функціонал дозволяє опціонально розрахувати окремі параметри або виконати всі стадії розрахунку комплексно. Завдяки версійності прогнозних розрахунків можна виконувати декілька прогнозів на один день за різними умовами, зберігати історію таких розрахунків, а також порівнювати прогнози на різні дати. Для наочного порівняльного аналізу розрахунків можна скористатися спеціальним звітом з візуалізацією змін резерву за портфелем щодо сформованого резерву.

У системі передбачена можливість обчислення класів позичальника на потрібну дату або завантаження їх із зовнішніх систем перед прогнозними розрахунком резерву.

Перелік постанов регулятора:

1. Постанова НБУ від 25.01.2012 № 23 «Про затвердження Положення щодо порядку формування та використання банками України резервів для відшкодування можливих втрат за активними банківськими операціями».

2. Постанова НБУ від 30.11.2012 № 499 «Про внесення змін до постанови Правління Національного банку України від 25 січня 2012 року N 23».

3. Постанова НБУ від 26.02.2013 № 59 «Про внесення змін до деяких нормативно-правових актів Національного банку України».

4. Постанова НБУ від 27.12.2007 № 481 «Про затвердження Інструкції з бухгалтерського обліку кредитних, вкладних (депозитних) операцій та формування і використання резервів під кредитні ризики в банках України».

5. Постанова НБУ від 21.06.2012 № 255 «Про схвалення змін до деяких нормативних актів Національного банку України».

6. Постанова НБУ від 18.06.2008 № 171 «Про затвердження Правил резервування коштів за залученими уповноваженим банком депозитами і кредитами (позиками) в іноземній валюті від нерезидентів» .

 

Підпишіться на розсилку